26 Aralık 2009 Cumartesi

Kansızlar İçin Öneriler

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre her 4 kişiden biri demir eksikliği anemisinden etkilenmektedir. Diğer bir değişle, demir eksikliği, dünyada en sık rastlanan, kötü ve yanlış beslenmeye dayalı, önemli bir sağlık problemidir.

Psikolojik ve fiziksel gelişim, davranış ve çalışma performansı üzerindeki etkileri nedeniyle, özellikle çocuklarda bu durum ciddi bir halk sağlığı sorunudur.

Demir eksikliği, insanlarda; azalmış fiziksel kapasite ve yine azalan öğrenme kapasitesi, sinirlilik ve konsantrasyon zayıflığı, unutkanlık, enfeksiyonlara karşı dirençsizlik, saç dökülmesi,ilerlemiş durumlarda taşıkardi,kalp büyümesi gibi sorunlara yol açar.

Kan yapıcı yiyeceklerin başlıcaları, tüm kırmızı etler, yumurta, yeşil sebzeler, kuşburnu üzüm gibi meyveler ve baklagillerdir.

Tamamen sağlıklı beslenilse dahi, örneğin fazla çay tüketmek gibi alışkanlıklar, demirin emilimine engel olur ve ilaç kullanmak zorunda kalınabilir...

Ülkemizde, demir ilaçları yaygın olarak tüketilmesine ve hatta sağlık ocaklarında zaman zaman ücretsiz dağıtılmasına rağmen, yanlış kullanımına bağlı olarak yeterli etkiyi göstermez.

Demir ilaçları nasıl kullanılmalı?

Kimyasal yapısından dolayı tüm demir ilaçları mutlaka aç karnına alınmalı. Zira ilacın yapısındaki demir; peynir, süt, yoğurt gibi kalsiyumlu yiyeceklerle ve mide asidine karşı kullanılan antiasitlerle birlikte alındığında bileşik oluşturarak vücuttan atılır, dolayısıyla ilaçtan yararlanım gerçekleşmez. Aç karnına demek, ilacı alıp 1 saat sonra kahvaltı etmek demektir. Ancak hamilelerde sabah bulantıları olabileceği için kahvaltıdan 1- 2 saat sonra alması önerilir. İlacın 1 saat öncesi ve 1 saat sonrasında çay içilebilir. Özellikle portakal suyu gibi asitli meyva sularıyla kullanılması ise ilaçtan yararlanımı arttırdığından özellikle tavsiye edilir.

Gözardı edilmemesi gereken bir konu da, her ilaçta olduğu gibi, demir ilaçlarını da rastgele kullanmamak gerektiğidir. Zira demir fazlalığının da, vücudumuzda birikim yaparak bazı sağlık sorunlarına yol açtığı bir gerçektir. Bu nedenle örneğin 55 yaş üzeri multivitaminlerde demir oranı düşük tutulur.

Hekiminizin belirleyeceği zaman aralıklarıyla, basit bir kan tahlili yaptırmanız ve gerekiyorsa ilaç kullanmanız sizi, neden olduğunu fark etmediğiniz bazı rahatsızlıklardan koruyacaktır.

Sağlıkla kalın...

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Tesekkurler bu guzel ve bilgilendirici yazi icin. Blogunuz hayirli olsun, merakla okuyoruz :)

Adsız dedi ki...

Sevgili Oz-t
Güzel dileğiniz için teşekkür ederim ayrıcs geçikmiş cevabım için de özür dilerim eczanelerin içinde bulunduğu kaos ortamı beni sosyal hayatımdan soyutladı.Şevgi ve sağlıkla kalın.Alev Ersan

Yorum Gönder