12 Aralık 2009 Cumartesi

Ağrımıyor, uyuşuyoruz.

Birkaç yıl öncesine kadar eczanelerimizde basit ağrı kesicileri, çok fazla miktarda stoklardık.

Son beş yılda öyle bir sosyal değişim yaşadık ki, satılan ilaçlar da bundan nasibini aldı: Sanki insanların bir yerleri ağrımaz oldu; her gün onlarca kutu sattığımız ağrı kesicilere raflarımızda ayırdığımız yer azalmaya başladı.

Teknoloji, bilgisayarın bir tuşuna bastığımızda hangi ilaçtan kaç kutu sattığımızı gösteriyor.
Görüyoruz ki, en çok satılan ilaçlar, ne yazık ki antidepresanlar.

Moda, sadece giyime, takıya ait bir kavram olmaktan çıkalı çok oluyor. İn’ler Out’lar her şeyi kapsama alanına almış durumda.

Şımarık, arsız çocuk yok günümüzde, onlara hiperaktif deniyor. Hiperaktif çocuğa sahip olmak ve onu özgür! olarak yetiştirmek, in!

Telaşlı, kuruntulu, bir kişilik de yok, panik atak tiplemesi var. Panik atak, in!

Üniversite sınavına hazırlanan her öğrenci bunalımda, kadın,erkek, çalışanlar,çalışmayanlar derin depresyonda, okul başarısı düşük çocuk ise büyük bir stres altında. Zaten bunlar hep in

Bunlara bağlı olarak da başka bir in! çıkıyor ortaya: Antidepresan!

Tüm ağrıları depresyona bağlayarak çözüm aradığınızda, artık beyaz reçetelerdeki ağrı kesiciyi değil, rengarenk reçetelerdeki ilacı kullanırsınız. Ve elbette antidepresanın uyuşturduğu beyin, sıra dışı şiddette olmadıkça ağrıyı algılamaz.

Peki, bu antidepresan neyin nesidir ve ona nasıl yaklaşmalıyız?

Antidepresan’ın içindeki etken madde, serotonine etki eder.

Bir sinir ileti kimyasalı olan serotonin ise mutluluk hormonunu harekete geçiren en önemli maddedir; duyguları, iştahı, ağrıyı ve vücudumuzun ısı kontrolünü sağlar.

Bu ilaçlarla tedaviye başlanıldığında, ilk etki üç hafta sonra görülür. “Sıkıntılıyım, bir ilaç atıp rahatlayayım” durumu söz konusu olamaz.

Ve en kısa kullanım süresi üç aydır. İlaca başladıktan bir ay sonra “bugün kendimi iyi hissediyorum, ilacı kullanmayayım” diyemezsiniz.

Antidepresan ilaca doktor tavsiyesiyle başlanır ve doktorun uygun gördüğü zamanda, bir plan dahilinde doz yavaş yavaş azaltılarak ilacın kullanımı sonlandırılır; “İyileştim, bırakıyorum” şeklinde ilacı bırakamazsınız.

Bunların aksini yaptığınızda, düzenli kullanmayıp, zamanından önce kendi kendinize bırakmaya ilacı karar verdiğinizde ne olur?

Serotonin düzeyiniz, dolayısıyla hayatınız altüst olur! Depresyon tablonuz sil baştan yenilenir; kendinizi dibe vurmuş hissedersiniz.

Çok sık karşılaştığımız durumlardan biri de, bu ilaçları işlerine gelen şekilde yorumladıkları yan etkilerinden dolayı kullanmak isteyen hastalarımızdır. “Arkadaşım kullandı, çok kilo verdi, ben de kullanmak istiyorum” diyen hasta sayısı emin olun ki çok fazladır. Oysa bu grup ilaçlar serotonin düzeyi normal seyrinde giden insanların iştahını azaltmaz da çoğaltmaz da.
Kaldı ki, depresyon hastası ya çok iştahsızdır ya da aksine iştahı çok fazla açıktır; iştah durumu teşhis ve tedavinin türüne göre değişir.

O kadar çok olumsuz yan etkileri vardır ki, her kutusunu hastaya sunarken, elimiz titrer.

Ağız kuruluğu, terleme artışı, bulantı, baş dönmesi, kabızlık, uyuklama, halsizlik, cinsel isteksizlik bilinen sıradan yan etkilerdir. Pek bilinmeyen ve bizi çok korkutan bir başka yan etki ise, ilacın 24 yaş altındaki kullanıcıda intihara teşebbüs dürtüsü sağlamasıdır. Bu yaş grubundakilerin antidepresan ilaç kullandığı sürece, aileleri tarafından izlenmesi gerekir.

Üzücü ve ürkütücü olan, tüm yan etkilerine ve yararlarının da tartışılmasına rağmen, dünyada ve ülkemizde son üç yılda antidepresan kullanımında %120 artış yaşanmasıdır.

Artık yaşamın acı, keder, telaş, sıkıntı, sorumluluk, umutsuzluklarını algılamaması için beynimizi engellemeye çalışıyoruz.

Artık daha az ağrıyor, daha çok uyuşuyoruz.

2 yorum:

Gypsy Moon dedi ki...

Alev Hn,

Onceleikle blogunuz hayirli olsun, sizi hergun takip eder oldum artik. Tum ictenliginiz ve durustlugunuzle verdiginiz bilgiler icin cok tesekkurler.
Sevgiyle kalin

Adsız dedi ki...

sevgili Gypsy Moon
İyi dilekleriniz için çok teşekkür ederim.Cevabı geç yazdığım içinde ayrıca özür dilerim.Ama son günlerde ilaç ve eczacılık üzerine oynanan oyunlar bizi başka bir platforma yönlendirdi.
Sevgi,sağlık ve huzurla kalın.Alev Ersan

Yorum Gönder